AĆŸurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    TraĆŸi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Mak
Mak
bindDatum: Srijeda, 05.02.2020, 00:44 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1506
Status:


Mak je osuĆĄeno seme jednogodiĆĄnje biljke maka poreklom iz Azije. Biljka naraste do metar i po, ima velike, duguljaste narovaĆĄene ili pilasto nazubljene listove. Cvetovi su vecinom beli, s ljubicastom mrljom pri dnu, ili purpurnoljubicasti, s tamnoljubicastom ili gotovo crnom mrljom. Gledane golim okom, cini se da su plave ili sive semenke maka okrugle, no zapravo su bubreĆŸastog oblika. U kilogramu maka ima oko dva miliona zrnaca. Semenke su gotovo bez mirisa, njihov se orahu slican ukus razvija tek kuvanjem ili pecenjem. SadrĆŸe oko 50 odsto masnog ulja (Oleum papaveris) te proteinske supstance i organske baze, poput alkaloida papaverina.
Mak su poznavali vec neolitski stanovnici Ć vajcarske. Grci su ga uzgajali kao uljaricu, ali su znali da osuĆĄeni sok makove caure (opijum) ublaĆŸuje bol. Stare knjige o travama iscrpno se bave sokom maka kao sredstvom za ublaĆŸavanje bola, ali spominju i makovo seme kao dodatak hrani. U prvom redu kao zacin hlebu, koji mu daje “sladak i ljubak ukus”.
U srednjoevropskim zemljama mak se uzgaja, po pravilu, samo zbog semenki, dok se u jugoistocnim zemljama kulture maka iskoriĆĄcavaju za dobijanje opijuma za medicinske svrhe. Mora se napomenuti da zrele semenke maka ne sadrĆŸe, prakticno, nikakve narkoticke sastojke.
Nemlevene makove semenke upotrebljavaju se za posipanje i garniranje malog peciva, na primer, makovica, keksa, prutica i pereca. Mleveni mak sluĆŸi uglavnom kao nadev za razne savijace, makovnjace, torte, sitne kolace i razna druga slatka jela. Iz makovog semenja presovanjem se dobija makovo ulje. Takvo, hladno presovano makovo ulje je jestivo.

Poruku uredio bind - Četvrtak, 06.02.2020, 13:59
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Mak
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa