Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Clanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Petrovac zaceljuje rane
Petrovac zaceljuje rane
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:01 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Višegodišnja zeljasta biljka petrovac (Agrimonia eupatoria) ima široku lepezu delovanja i veoma je zastupljena u narodnoj medicini. Zbog efekasnosti kod određenih bolesti zovu je i ranjenik, kostolom, sitni i ovčiji čičak, trava celog sveta... Naročito se koristi za rane koje teško zarastaju, posebno kod ginekoloških ranica i mioma, polipa i unutrašnjih krvarenja. U čajnim mešavinama sa hajdučkom travom i virkom smanjuje obilne menstruacije i zaustavlja krvarenje hemoroida. Ime kostolom je u narodu dobila jer leči čoveka koji je tako bolan da oseća da mu se "kosti lome". Zbog izuzetne delotvornosti, petrovac je privukao pažnju akademiku Jovanu Tucakovu. Ovaj vrstan poznavalac lekovitog bilja je godine proveo na terenu otkrivajući i potvrđujući sve mogućnosti ove biljke. Na našem podneblju je najviše rasprostranjen na Fruškoj gori, Titelskom bregu, Vršačkim planinama, severoistočnoj Bačkoj i jednom delu Srema. Latinski naziv pokazuje da je bio poznat i u prvom veku pre nove ere. Naime, eupatoria je u latinski uneta u čast Mitridata Eupatora, grčkog vladara koji se u to doba bavio proučavanjem bilja.

Uspeva na slabije hranljivim zemljištima, ali i ekstremno sušnim. Najviše raste na obroncima livada i u šumi, mada je rasprostranjena i na sušnim livadama, kamenjarima i pored puteva. Žutim cvetovima poput klasja, na stabljikama visine do metar, prekriva polja od juna do avgusta.

Od nje se pravi čaj od nadzemnog dela biljke koji se sakuplja u cvetu. Dobri poznavaoci tvrde da je u lekovite svrhe najbolje brati oko 12. jula, kada se slavi praznik apostola Petra po kojem je i dobila ime. Naš narod veruje da je svaka biljka koja nosi ime sveca ili Bogorodice posebno lekovita, a u slučaju petrovca je to i zvanično potvrđeno.

Od blagotvornih sastojaka, najviše sadrži tanine, nikotinsku, palmitinsku, stearinsku i kremenu kiselinu, kao i flavonoide, triterpene, gorke materije, etarsko ulje, vitamine C, B1 i K.

Osim što efikasno deluje na različite rane, uspešna je kod upale creva i dijareje. Pomaže kod upala mokraćnih puteva, sprečava noćno mokrenje, reguliše nivo bilirubina kod žutice, snižava temperaturu. Kod kašlja podstiče sekreciju i smiruje upalu grla. Čaj se koristi i za vaginalno ispiranje. Leči i kožne promene izazvane alergijskim reakcijama i dermatitis.

Čajna terapija se preporučuje i osobama koje pate od hroničnog umora, bezvoljnosti i malaksalosti ili su pod stresom tokom dužeg perioda. Ove osobe često imaju i poremećaj u varenju, nadimanje i neformirane stolice, nesanicu i pospanost u kasnim jutarnjim i popodnevnim satima.

ČAJ ZA SVE

Univerzalni čaj od petrovca se sprema tako što se supena kašika prelije sa 2 dl ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se čaj procedi i pije nezaslađen, tri puta dnevno pre jela, uvek sveže spravljen. Posebno se preporučuje pevačima, predavačima i osobama koje mnogo naprežu glasne žice. Za ispiranje grla je najefikasniji čaj od po jedne supene kašike petrovca, žalfije i crnog sleza.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Petrovac zaceljuje rane
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa