A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Salata
Salata
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:12 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Salata je biljka koja prati na┼íe jelovnike skoro cele godine. To mo┼żemo zahvaliti velikom broju njenih sorti, koje se jednako uspe┼íno uzgajaju u rano prolece, leti, pa cak i preko zime. Njen najveci deo, cak do 95 odsto cini voda. Medjutim, iako je salata kao energetski izvor gotovo beznacajna (100 grama salate sadr┼żi 63 kJ ili 15 kcal), to nimalo ne umanjuje njenu hranljivu vrednost. Naprotiv, ona obiluje dragocenim mineralima i vitaminima. Od mineralnih sastojaka najvi┼íe ima kalcijuma (24 mg%) i gvo┼żda (0,5 mg%), znatne kolicine magnezijuma, joda, mangana, kobalta, nikla, silicijuma i bakra. Od vitamina najbogatija je vitaminom C (24 mg%), karotinom (0,12 mg%) i gotovo svim vitaminima grupe B, te vitaminom E. Uzgajivaci zelenu salatu razvrstavaju prema cetiri glavne odlike to su: salata glavatica ili puterica, hrustava kristal-salata, lisnata salata za branje i lisnata salata za rezanje, koje se dalje dele u mno┼ítvo podvrsta i varijeteta. Kod nas su svakako najpro┼íirenije i najomiljenije prve dve vrste: puterica i kristal-salata. Najvredniji lekoviti sastojak salate je njen mlecni sok koji sadr┼żava tzv. laktukarijum. Najvi┼íe ga ima u korenu, lisnim rebrima i mladim stabljikama. Taj ne┼íkodljivi sastojak deluje kao opijum, i upravo je on pribavio slavu salati jo┼í u anticko vreme. Danas su te stare tvrdnje i potvrdene: pouzdano se zna da laktukarijum ubla┼żava bol, nervnu napetost i osigurava spokojan san. Ako neko iz bilo kojih razloga ne mo┼że da jede sirovu salatu, najbolje je da je prethodno malo propirjani na maslacu. Salata ce pri tome izgubiti ne┼íto vitamina C, ali ce postati probavljivija, a ostali sastojci ce se uglavnom sacuvati. Mnogi evropski narodi, poput ┼ápanaca, Portugalaca pa i Francuza, gotovo svakodnevno imaju na jelovniku zelenu salatu, ali ne kao prilog jelu, vec kao predjelo. Takvo predjelo od sve┼że, sirove salate pripremljeno je, odnosno zacinjeno s mnogo ma┼ítovitosti i kulinarskog umeca. Kao zacin koristi se suncokretovo, sojino, bucino i maslinovo ulje, vinsko, jabukovo ili obicno sirce, limunov sok, zelene i crne masline, razni prelivi od luka, belog luka, per┼íuna i ostalih zacinskih trava i mirodija, majoneza, goru┼íice i slicno, a dodatak mogu biti i krompir, tvrdo kuvana jaja, cvekla itd. To samo potvrduje izuzetno svojstvo salate kao aperitiva. ┼áto se tice zacina, valja upozoriti da zelenu salatu treba uvek zaciniti i sme┼íati u poslednji cas, neposredno pre izno┼íenja na sto, da bi ostala cvrsta i sve┼ża.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Salata
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa