A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Kakao sni┼żava krvni pritisak
Kakao sni┼żava krvni pritisak
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:19 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Istra┼żivanje koje je sprovedeno na starijim osobama u Holandiji pokazalo je da svakodnevno konzumiranje raznih proizvoda od kakaa pozitivno utice na zdravlje, a posebno na ni┼żi nivo krvnog pritiska. Ispitanici su svakodnevno konzumirali cokoladu, cokoladne pudinge, kakao napitke ili slicne proizvode od kakaa. Tako su na dan redovno unosili kolicinu kakaa kao onoj u 10 grama cokolade. Ova je studija do sada najjaci dokaz o pozitivnim zdravstvenom dejstvu kakaa. On je bogat izvor flavanola za koji se smatra da utice na elasticnost krvnih sudova i vena. Zaboravite na utrljavanje kakaova maslaca u ko┼żu, jer bi je ┼íoljica vruceg kakaa mogla vise pomladiti, porucuju naucnici. Oni su ustanovili da je nakon 3 meseca ko┼ża ┼żena koje su dnevno ispijale ┼íoljicu antioksidansima bogatog vruceg kakaa postala ne┼żnija, dobila je vi┼íe vlage i postala je manje osjetljiva na opekline od sunca. Naucnici smatraju da flavonoli mogu pobolj┼íati cirkulaciju, ┼íto je i bio slucaj kod ┼żena koje su sudelovale u istra┼żivanju konzumirajuci kakao bogat flavonolima. Rezultat je bila zategnuta, vla┼żna i nje┼żnija ko┼ża.
Naucna istra┼żivanja potvrdila su ono ┼íto je bilo poznato jo┼í u vreme Asteka ÔÇô kakao podstice mozak na stvaranje enorfina (mo┼żdanih sedativa i anestetika) ┼íto dovodi do opu┼ítanja, otklanjanja stresa i bola. Kakao stimuli┼íe i lucenje dopamina i serotonina (prenose informacije u mozgu) koji podi┼żu nivo raspolo┼żenja ÔÇô ovaj efekat je razlog ┼íto depresivni ljudi ,,tamane,, ogromne kolicine cokolade. Kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspolo┼żenja, a za razliku od sintetickih lekova nema ne┼żeljenih dejstava.

Kakaovac - Theobroma cacao, je zimzeleno drvo, s crvenkastim i ┼żutim cvetovima, a plod mu se formira nakon tri godine. Beru se mahune, koje se otvaraju uz pomocu drvenih cekica a potom im se vade plodovi. Oni se sla┼żu na listove banane, i fermentuju 5-6 dana. Boja im se menja od purpurnocrvene do tamnosmede. Nakon fermentacije, plodovi se su┼íe i kuvaju. a potom, usitnjavaju i melju i tako nastaje gusta tecnost. Kada se ohladi, stvrdnjava se i to predstavlja bazu svih cokoladnih i kakao proizvoda.
Theobroma cacao ili kakaovac je zimzeleno drvo koje raste najbolje na Jamajci i u podrucju Granade. Lisce mu je ko┼żasto, jajastog oblika, a cvetovi crvenkasti ili ┼żuti. U trecoj godini pocinje da donosi plodove. Potrebno je biti strucnjak, pa znati samo kuckajuci po plodu kad je zreo za branje. Vade se zrna zajedno sa pulpom koja ih okru┼żuje i uvije u li┼íce banane. Ostavi se da fermentira do ┼íest dana. Boja se menja od purpurne do cokoladno braon i oslobada se karakteristican miris. Zatim se su┼íi. Postoje dve osnovne vrste kakaoa: "criollo" i "forastero". "Criollo" je kvalitetniji i manje od 15% svetske proizvodnje cokolade koristi tu vrstu. "Forastero" je kakao ne┼íto ni┼żeg kvaliteta i predstavlja osnovu za najveci deo svetske proizvodnje cokolade. Danas se cokolada smatra luksuznom namirnicom koja ne bi smela da se jede u neogranicenim kolicinama, jer za posledicu ima ojaznost, akne i migrenu.

Kakao je kroz istoriju opisivan kao lek za mnoge bolesti, a novo istra┼żivanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da kakao ┼ítiti i od srcanih bolesti i mo┼żdanog udara.
Šolja kakaoa dnevno sprecava nastanak krvnih ugrušaka koji, ukoliko stignu do srca ili mozga izazivaju infarkt.

Kakao sadr┼żi stimulans teobromin, alkaloid koji pripada porodici kofeina. Zrna sadr┼że i masnoce, ugljene hidrate i proteine. Dokazano je da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha znacajno smanjuje talo┼żenje lo┼íeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Zato ga treba konzumirati bez gri┼że savesti!
Kakao sadr┼żi i bakar koji podstice razvoj vezivnog tkiva i koji je veoma bitan za nervni sistem.

Kakao sadr┼żi supstance koje su antioksidanasi, ┼íto znaci da ┼ítite telo od slobodnih radikala i tako usporavaju proces starenja. Istra┼żivanja sprovedena na univerzitetu Harvard pokazala su da su ljudi koji su konzumirali cokoladu u proseku ┼żiveli godinu dana du┼że od onih koji je nisu jeli.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Kakao sni┼żava krvni pritisak
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa

Samo ovlašteni korisnici mogu postavljati poruke