A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Dobri sagorevaci masti
Dobri sagorevaci masti
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:23 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Poznata muka: vi┼íak masti u organizmu. Bilo da su u vidu omra┼żenih masnih naslaga na bokovima, zadnjici, stomaku ili na drugim mestima, bilo da se talo┼że po krvnim sudovima i povecavaju rizik od infarkta. Jasno je: vi┼íka masnoca treba se otarasiti - a evo i neke hrane koja vam mo┼że pomoci u tome i saveta kako da je upotrebite. Cvekla: pospe┼íuje rad metabolizma i protok ┼żuci, a to je veoma va┼żno za sagorevanje masti. Gvo┼żde i folna kiselina, koji se nalaze u cvekli, sni┼żavaju nivo masti u krvi, tako da se ne talo┼żi na krvnim sudovima. Nije lo┼ía ideja da sok od cvekle pome┼íate sa sokom od pomorand┼że - vitamin C pospe┼íuje dejstvo gvo┼żda. Surutka: u njoj je jako veliki sadr┼żaj vode, a sadr┼żaj kalorija i masti je vrlo mali. Pored vode, surutka sadr┼żi veliku kolicinu kalijuma, kalcijuma, belancevina i vitamina B2, a sve to pospe┼íuje razgradnju masti, a uz to jaca i imunolo┼íki sistem. Surutku mo┼żete naci u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, a mo┼że se naci i surutka u prahu, koja se pome┼ía sa vodom.

Celer: usled visokog sadr┼żaja etericnih (veoma zdravih!) ulja, celer ima veoma specifican, veoma jak ukus. Zbog etericnih ulja i jakog ukusa, celer ubrzava varenje i razmenu materija u organizmu; pored toga, celer sadr┼żi i kalijum, koji podstice izlucivanje tecnosti. Koren celera se cesto koristi za spremanje supa i sosova, a mo┼że da se jede i sve┼ż - recimo, kao salata od celera.

Ananas: ima veoma va┼żno i korisno dejstvo na organizam. Sadr┼żi bromelin, va┼żan enzim koji podstice razmenu materija i razgradnju masti. Ovo voce podstice i izlucivanje tecnosti iz organizma, cime se zate┼żu vezivna tkiva (zato je, izmedu ostalog, odlican u borbi sa celulitom). Enzim bromelin je aktivan samo u sve┼żem vocu; komadici i kolutovi ananasa iz konzerve takode sadr┼że veliku kolicinu vitamina i narocito su korisni ako se jedu sa jogurtom.

├Éumbir: pikantni koren koji sadr┼żi veliku kolicinu etericnih ulja koja podsticu rad ┼żuci, a samim tim i razgradnju masti i izlucivanje ┼ítetnih materija iz organizma. Enzimi iz dumbira pospe┼íuju varenje. Jedan od nacina upotrebe dumbira jeste da iseckate 10-20 grama dumbira, prelijete ih vrucom vodom ili surutkom i popijete.

Vitamin C: najcuveniji kao "vitamin protiv prehlade", takode dosta potpoma┼że sagorevanje masti. On podstice proizvodnju hormona koji utice na to da se masnoca br┼że pretvara u energiju. Vitamin C se najvi┼íe mo┼że naci u kiviju, limunu, grejpfrutu, paprikama, brokoliju i ┼íipku. Posebno dejstvo vitamin C imace nocu, i to u kombinaciji sa belancevinama. Zato mo┼że da bude dobra "fora" da pred spavanje popijete ca┼íu surutke ili mleka u koje cete dodati nekoliko kapi soka od limuna.

Cerealije: le┼ínici i ┼żitarice u sebi sadr┼że veliku kolicinu magnezijuma, koji u telu podstice razmenu materija. Tako se povecava potro┼ínja energije, pa mast ne uspe da se zadr┼żi u organizmu.

Kiseli kupus: pored velike kolicine vitamina C, cije smo dejstvo na sagorevanje masti vec opisali, kiseli kupus je bogat i mlecnim kiselinama, koje su va┼żne za prirodnu floru u crevima. Zato kiseli kupus pospe┼íuje varenje i izlucivanje ┼ítetnih materija iz organizma. Slicno dejstvo ima i rasol, koji mo┼że da se pije i u kombinaciji sa vocnim sokovima.

Biber: poma┼że vec samim tim ┼íto je ljut - cim pojedete ne┼íto ljuto, postane vam toplo, a to podstice razmenu materija i cirkulaciju i otvara pore. Sve to ubrzava razgradnju masti. Slicno dejstvo imaju i kari, cili i paprika - plus, svi ovi zacini zdraviji su od soli (koja, zbog natrijuma, zadr┼żava vodu u organizmu).

Papaja: egzoticno voce bogato aktivnim sastojcima. Osim vitamina C, sadr┼żi i enzim papain, koji podstice varenje i razmenu materija, ┼íto va┼íe telo oslobada od ┼ítetnih sastojaka. Zrela papaja je ┼żute boje; ne treba je dr┼żati na temperaturi ni┼żoj od sedam stepeni. Sece se po sredini i iz nje se vade ko┼ítice.
klfinansijeDatum: Petak, 19.08.2022, 21:09 | Poruka broj: # 2

Poruka: 500
Status:

Dobar spisak, hvala.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Dobri sagorevaci masti
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa
1