Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Clanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » 5 namirnica za jaci imunitet
5 namirnica za jaci imunitet
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:28 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Ako vam je imuni sistem u redu, on uništi svaki patogen, bez obzira da li je to virus, gljivica ili izmenjena celija koja je na putu da postane kancerozna. Naš sistem za odbranu to radi tako što svakog sata oslobada deset miliona proteina zvanih antitela. Ovakva budnost i artiljerija zahtevaju izdašne zalihe hranljivih materija. Lekari kažu da je loša ishrana najvažniji razlog slabljenja imuniteta kod zdravih osoba. Pojedine namirnice jacaju imunitet više od ostalih. Junetina: Jaca vaše slabe tacke Manjak cinka je jedan od najcešcih nedostataka vitamina koji se javljaju kod odraslih , narocito kod vegetarijanaca i onih koji jedu manje juneceg mesa, najboljeg izvora ovog minerala koji jaca imunitet. Cak i blagi nedostatak cinka povecava rizik od infekcije. Cink je veoma važan za razvoj belih krvnih zrnaca, neustrašivih celija imuniteta koje prepoznaju i uništavaju bakterije, viruse i druge negativce. Sto grama posne junetine (dovoljno za pristojnu šniclu) obezbeduje oko 30 odsto dnevne vrednosti cinka. Zajedno sa cinkom u ostalim namirnicama, to ce biti dovoljno da napunite rezerve cinka. Ako ne možete da smislite junetinu, jedite ostrige, cerealije, prasetinu, živinu, jogurt i mleko.

Narandžasto: Ojacajte svoje granice Možda ne mislite da je koža deo vašeg imunog sistema. Ali ovaj kljucni organ, površine jedan kvadratni metar, služi kao tvrdava na prvoj borbenoj liniji protiv nepoželjnih gostiju. Da bi ostala jaka, potreban joj je vitamin A. On igra bitnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva, što je kljucna komponenta kože. Jedan od najboljih nacina za dobijanje ovog vitamina je iz hrane koja sadrži beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A. Mislite narandžasto kad tražite hranu bogatu beta karotenom: šargarepa, tikva, dinja. Vekovima su ljudi širom sveta pecurkama jacali imunitet. Savremeni istraživaci znaju i zašto: pecurke povecavaju proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, cine ih agresivnijih, što je super kad imate infekciju. Posebne vrste šititai i maitaki pecuraka najbolje su za imunitet, ali ni domace nisu loše.

Caj: Ocistite opasni otpad Kao i svi ratovi, rat s klicama je prljav posao. Kad vaš imuni sistem tuce uljeze i opravlja nanetu štetu, on sam stvara potencijalno opasna jedinjenja, slobodne radikale. Oni mogu oštetiti vaše celije i DNK, ubrzati starenje i postaviti dobru osnovu za bolesti kao što je rak. Antioksidansi mogu pocistiti slobodne radikale pre nego što ovi krenu da razaraju. Voce i povrce je krcato antioksidansima, ali crni i zeleni cajevi su bogatiji antioksidansima od bilo kog voca. Tokom spremanja caja kesicu bucnite unutra, pa je izvucite i ponovitnj više puta. Novija istraživanja pokazuju da ovako buckane kesice caja oslobode pet puta više polifenola, mocnih antioksidanasa, nego kesice samo ostavljene da odleže u vreloj vodi.

Kefir: Šaljite pojacanje Sluzava membrana kojom je obložen digestivni trakt domacin je bilionima dobrih bakterija koje sprecavaju štetne bacile da se uvuku u organizam putem sistema za varenje. Nažalost, antibiotici mogu zbrisati ove dobre bakterije i ostaviti vas podložne neprijatnim klicama koje dovode do dijareje. Samo možete obezbediti pojacanje u vidu jogurta i kefira. One vrste koje sadrže i aktivne kulture bakterija mogu pomoci da se obnovi flora vaših creva.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » 5 namirnica za jaci imunitet
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa