A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Borovnica za bolji vid
Borovnica za bolji vid
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:37 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1506
Status:


Sitni plodovi poma┼żu protiv stoma─Źnih problema, ali i pucanja kapilara, jer ja─Źaju krvne sudove. U zvani─Źnoj i tradicionalnoj medicini koristi se plod i list borovnice. Plod borovnice se koristi u medicinske svrhe ve─ç vi┼íe od 1.000 godina, naj─Źe┼í─çe u le─Źenju 'krtosti kapilara' i sklonosti ka kapilarnim krvavljenjima, nedovoljnog protoka krvi kroz krvne sudove, proliva i drugih stoma─Źnih tegoba, poreme─çaja vida, hemoroida, kao i nekih oboljenja ko┼że. Trenutno najzna─Źajnije polje primene gotovih farmaceutskih proizvoda od ploda borovnice, koji sadr┼że 25 do 36 odsto ukupnih antocijanina, jeste prevencija i le─Źenje poreme─çaja vida izazvanih razli─Źitim urocima: premorom o─Źiju (─Ĺaci, studenti, programeri i oni koji provode mnogo vremena za ra─Źunarima, kratkovidi), naru┼íenom perifernom cirkulacijom (kod pacijenata sa dijabeti─Źnom retinopatijom), poreme─çajima u regeneraciji vidnog purpura (rodopsina).

Plod borovnice je slo┼żenog hemijskog sastava. Osim vo─çnih kiselina - limunske i jabu─Źne, sadr┼żi i fenolkarboksilne kiseline i tanine. Ipak, njene najzna─Źajnije komponente su biolo┼íki aktivne supstance - flavonoidi i antocijanini.

Od flavonoida najzna─Źajniji su kvercitrin, izokvercitrin, hiperozid i astragalin. Od antocijanina to su - arabinozidi, glukozidi i galaktozidi cijanidina, delfinidina, malvidina, peonidina i petunidina.

Osim ovih specifi─Źnih materija, plod borovnice bogat je izvor ┼íe─çera, vitamina C, masnog ulja, proteina i mineralnih materija (kalijum, natrijum, mangan, hrom, gvo┼ż─Ĺe, bakar).

List borovnice ima manji zna─Źaj kao lekovito sredstvo od ploda. U tradicionalnoj medicini, koristi se za regulisanje nivoa ┼íe─çera u krvi, kao i za le─Źenje urinarnih infekcija.

Samonikla ili divlja borovnica je, aktuelnom zakonskom regulativom, u Srbiji svrstana me─Ĺu za┼íti─çene biljne vrste, tj. vrste ─Źije se sakupljanje, kori┼í─çenje i promet redovno i vanredno inspekcijski kontroli┼íu.
klfinansijeDatum: Nedjelja, 07.08.2022, 19:04 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobra, preporu─Źujem.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Borovnica za bolji vid
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa