A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » ┼áipak - Rosa pseudofruktus
Šipak - Rosa pseudofruktus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:43 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Izuzetno bogat vitaminima C i K, likopenom i B karotenom, od njega se pravi i vrlo kvalitetnio biljno ulje koje se koristi u terapiji ekcema, akni i psorijaze, ali i za negu suve i zrele ko┼że. Plod se bere ru─Źno, u septembru i oktobru kada sazreva, su┼íi se na suncu ili u su┼íarama, na maksimalnoj temperaturi do 80 stepeni. Osu┼íen plod je tvrd, sme┼żuran, sjajan, crvene ili tamnocrvene boje, nakiselog ili slatkog ukusa, ali bez mirisa. Seme ┼íipurka sadr┼żi izme─Ĺu 8 i 10 odsto masnog ulja u kojima dominiraju oleinska, linolna i linoleinska kiselina. ┼áipurak je izuzetno bogat i vitaminima C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim ┼íe─çerom i saharozom, pektinima i taninima. Zbog karakteristi─Źnih sastojaka vi┼íestruko je dragocen, a od njega se pravi i vrlo kvalitetno biljno ulje. Istovremeno slu┼żi kao tonik, kao vitaminski napitak za vreme prehlada i gripa, kao blagi diuretik i laksativ, ali i kao ─Źaj koji je odli─Źan protiv de─Źjeg proliva. Od ploda se po tradicionalnoj recepturi prave ukusni d┼żemovi i marmelade.

Zbog prijatnog i osve┼żavaju─çeg ukusa, bogatstva vitaminima i vo─çnim kiselinama, ekstrakti i koncentrati ┼íipurka koriste se i u proizvodnji bezalkoholnih napitaka, kao ┼íto je "kokta".

Ulje ┼íipurka sa obiljem razli─Źitih kiselina ima visoku biolo┼íku vrednost.

Koristi se kao aktivna komponenta u izradi preparata namenjenih ubla┼żavanju upalnih reakcija ko┼że jer su istra┼żivanja pokazala da blagotvorno deluje na ─çelije epiderma.
Koristi se lokalno, u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a dobar je i za negu suve, izrazito suve i zrele ko┼że, jer poja─Źava elasti─Źnost.
klfinansijeDatum: Srijeda, 03.08.2022, 19:11 | Poruka broj: # 2

Poruka: 500
Status:

Čaj od šipka super zdrav.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » ┼áipak - Rosa pseudofruktus
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa