A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Agarwood - Aquilaria malaccensis
Agarwood - Aquilaria malaccensis
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:00 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Kad akuilariju napadne plesan i o┼íteti deblo, drvo, kao odbrambenu reakciju po─Źinje proizvoditi specifi─Źan miris. Prilikom berbe, napadnuti tamni delovi sa smolom se odvoje od zdravog dela drveta, koje nema miris i kremaste je boje. Nekada se koristilo kao analgetik, danas je poznato kao tekuc╠üe zlato ─Źiji se kilogram prodaje za 150000 eura. Re─Ź je o agaru, delu drveta akuilarije koje raste u Kini. Naime, kad akuilariju napadne plesan i o┼íteti deblo, drvo, kao odbrambenu reakciju po─Źinje proizvoditi specifi─Źan miris. Prilikom berbe, napadnuti tamni delovi sa smolom se odvoje od zdravog dela drveta, koje nema miris i kremaste je boje. Nakon destilacije dobije se eteri─Źno ulje koje se koristi kao sastojak u najskupocjenijim parfemima, uklju─Źujuc╠üi i Armani Prive 's Oud Roial i Ives Saint Laurent' s M7 Oud Absolu. Drvec╠üe akuilarije tradicionalno se sadilo oko kineskih sela jer je doprinosilo ure─Ĺenju okoline po feng shui principima. Zapisi o njegovom kori┼íc╠üenju postoje jo┼í od 7. veka, a vec╠ü tada je bilo izuzetno cenjeno.


Osim smole koja se upotrebljava u proizvodnji parfema, koriste se i mali komadic╠üi kao mirisni ┼ítapic╠üi, a veliki komadi, dugi i po nekoliko metara, koriste se za ru─Źno izra─Ĺene skulpture, koje pri prodaji dosi┼żu cenu i od nekoliko stotina hiljada eura. Kilogram mirisnih ┼ítapic╠üa mo┼żete dobiti vec╠ü za 20 hiljada eura.

Po ovom mirisu ili bolje rec╠üi trgovini ovim mirisom ime je dobio i Hong Kong, koji je nekoc╠ü bio trgovinska luka, a cenjena roba na tr┼żi┼ítu upravo mirisi. Ime Hong Kong zapravo zna─Źi Mirisna luka.

Danas je drvo akuilarije ugro┼żeno jer ga sve vi┼íe uni┼ítavaju krijum─Źari, koji tra┼że primerke drvec╠üa prirodno napadnutog plesnima, jer takvi imaju vec╠üu vrednost na tr┼żi┼ítu. Time rizikuju i 10 godina zatvora. Organizacije za za┼ítitu ┼żivotne sredine, s druge strane, podsti─Źu farme koje uzgajaju ovo drvec╠üe po principima odr┼żivog razvoja.
klfinansijeDatum: Utorak, 05.07.2022, 20:33 | Poruka broj: # 2

Poruka: 500
Status:

Super, dobra preporuka.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Agarwood - Aquilaria malaccensis
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa
1