Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Clanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Lešnik
Lešnik
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:02 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Reč je o plodu leske, biljke koja raste u obliku razgranatog žbuna i to do osam metara uvis, a u posebno dobrim uslovima može dostići visinu i do 15 metara. Pored njenog ploda, lešnika, u prehrambenoj industriji koriste se kora i list ove biljke jer se iz njih dobija lekoviti tanin. Leska je grmolika biljka široko rasprostranjena po Evropi i Zapadnoj Aziji. Obično naraste između tri i osam metara u visinu, te daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lešnike. Lešnjak spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti širom sveta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima. Lešnici spadaju u hranu relativno bogatu kalorijama, pa tako 100 grama lešnika sadrži 628 kcal. Najveći udeo u 100 grama lešnika otpada na masnoće, približno 61 gram. Ovde posebno dolaze do izražaja zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline s udelima 7,9 grama na 100 grama. Lešnik je jako dobar izvor dijetalnih vlakana, pa tako 100 grama lešnika sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine. Proteini su takođe sastavni deo ove namirnice. Nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lešnika, što je oko 30 odsto dnevne preporučene količine za prosečnu osobu. Lešnici su jako dobar izvor minerala - mangana, bakra, magnezijuma, fosfora i gvožđa. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom. Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, te minerala i vitamina, lešnici su bogati i fitosterolima. Fitosteroli su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porekla. Cenjeni su zbog svoje sposobnosti sprečavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.

Oleinska masna kiselina je još jedan izvrstan lekoviti nutrijent koji sadrže lešnici. Oleinska kiselina deluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno znamenito svojstvo ove masne kiseline je njeno delovanje na moždanu aktivnost i pamćenje. Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno da poboljša pamćenje.

Lešnici sadrže i omega-3 masne kiseline. Ove poznate masne kiseline imaju brojne dobrobiti za zdravlje, zbog čega mnogi stručnjaci preporučuju njihovu redovnu konzumaciju. Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lešnici su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.

Zanimljivo je da je lešnik jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom. Tako se za samo dva minuta kuvanja uništi gotovo 90 odsto folata u povrću. Folna je kiselina neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

Iz svega nabrojanog vidljivo je da su lešnici, zajedno s ostalim orašastim plodovima, jako zdrava i vredna namirnica. Ona, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, pomaže u:

- sprečavanju kardiovaskularnih bolesti

- smanjivanju rizika od nastanka tumora

- borbi protiv slobodnih radikala

- poboljšanju pamćenja i mentalnih sposobnosti

- smanjenju lošeg holesterola

- jačanju imuniteta

- zdravom razvoju fetusa

Ulje lešnika
Ako imate masnu i problematičnu kožu, ulje lešnika vam može pomoći. Ovo ulje vrlo brzo upija u kožu i ne ostavlja mastan trag. Zbog toga je odlično rešenje za negu masne i mešovite kože. Pomaže i kod proširenih vena, akni, ispucalih kapilara, strija, ožiljaka i celulita.

U našim krajevima lešnik je vrlo rasprostranjen, pa ga nije teško naći u prodavnicama ili na pijacama. Lešnike možete kupiti u ljuski ili očišćene. Najduže će trajati ako ih čuvate u ljuski, čvrsto zatvorene u plastičnoj posudi ili vrećici. Ako ih držite u frižideru, lešnici će ostati upotrebljivi do godinu dana. Lešnici koji nisu u ljusci imaju znatno kraći vek trajanja, pa ih u frižideru možete čuvati maksimalno šest meseci.

Ako želite da dobijete najviše dobrobiti od lešnika, potopite ih preko noći da biste aktivirali enzime, a zatim ih pojedite sirove, bez termičke obrade. Lešnici su, kao i ostali orašasti plodovi, vrlo zdrava i korisna namirnica. Jedite lešnike što češće, po mogućnosti svakodnevno.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Lešnik
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa