Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Divlji biber - Vitex agnus castus
Divlji biber - Vitex agnus castus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:13 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1506
Status:


Vitex agnus castus potice iz porodice verbena, poreklom iz Azije i Mediteranskih predela. Sadrži iridoglikozide: agnusid, aucubin, eurostosid, flavone: casticin, isovitexin, orientin, etericno ulje s cineolom i pinenom. Ova biljka deluje na nivo progesterona i snizava nivo prolaktina. . Iako poseduje izuzetna lekovita dejstva, divlji biber (Vitex agnus castus), konopljika ili rakita kako je narod još zove, svuda u svetu se gaji prvenstveno kao ukrasna biljka. Prirodno stanište joj je južna Evropa i Mediteran, a potiče iz Azije. Zbog uticaja na hormonski status zovu je i "drvo čednosti", jer su ga koristili monasi za smanjenje seksualnog nagona. Utiče na libido kod pripadnika oba pola, znao je još Hipokrat. Divlji biber reguliše nivo progesterona, što je važno u lečenju neplodnosti žena. Deluje i na hormone koji kontrolišu izlučivanje mleka tokom dojenja. Čak 2.500 godina se koristi za regulisanje menstrualnih poremećaja, a njegovo dejstvo su potvrdila i zvanična istraživanja.

U predklimaksnom periodu se koristi za zaustavljanje krvarenja i regulisanje neurednog mesečnog ciklusa. U lekovite svrhe se uzima plod biljke, koji utiče na rad hormona kod žena. Kod menstrulanih problema je najdelotvorniji poslednje dve nedelje ciklusa, kada pozitivno utiče na proizvodnju i kontrolu hormona. Ovaj period je značajan jer se tada stvara žuto telo koje priprema jajašce za oplodnju, a matericu za eventualnu trudnoću.

Otklanja i druge menstrualne tegobe kao što su neredovne i bolne menstruacije, bolovi u grudima, razdražljivost sa čestim promenama raspoloženja, zapaljenska obolenja karlice, ekstremna krvarenja materice, ali i emocionalni disbalans u menopauzi. Izuzetno efikasnim se pokazao i kod grčeva, glavobolja i akni tokom menstrualnog perioda.

Narodni lekari ističu da deluje kao biljni estrogen, odnosno fitoestrogen, koji se često koriste za regulisanje rada reproduktivnih organa. Zapravo, deluje na hipotalamus i hipofizu, žlezde koje poput dirigenata regulišu sve ostale hormone u organizmu. Na taj način uspostavljaju i ravnotežu u stvaranju hormona estrogena i progesterona, kao i normalizaciju nivoa prolaktina.

Ukusan je i kao začinska biljka, jer veoma podseća na biber. Nema neželjenih reakcija, mada kod malog broja izuzetno osetljivih žena može da izazove glavobolju i pojačano menstrualno krvarenje. Trudnice i dojilje bi pre korišćenja trebalo da se konsultuju sa stručnim licima, kao i žene sa zdravstvenim tegobama na reproduktivnim organima. Ne savetuje se uzimanje ni uz hormonsku terapiju, kao ni uz oralne kontraceptive. Za decu ova biljka nije preporučljiva.

Prolaktin
Istraživanja su pokazala da divlji biber u malim dnevnim dozama od 120 mg stimuliše stvaranje prolaktina, dok velike doze (od 240 do 480 mg) smanjuju proizvodnju ovog hormona.

Upozorenje: nije za trudnice i dojilje. Ne savetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju ili sa oralnim kontracepcijskim sredstvima.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 20.06.2022, 20:04 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Svaki dan se nauči nešto novo.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Divlji biber - Vitex agnus castus
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa