A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Tahebo biljka
Tahebo biljka
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:15 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Tahebo (Tabebuia avellanedae ili Tabebuia altissima) bila je najzna─Źajniji lek latinoameri─Źkih Indijanaca. Indijanci su za sve tegobe koristili tahebo. Najvi┼íe je koriste oboleli od raka i alergija, ubla┼żava depresiju i nesanicu, le─Źi herpes. ─îaj se pravi od unutra┼ínje kore drveta. Zahvaljuju─çi brazilskim doktorima Teodoru Majeru i Pret Rouz, koji su dokazali njena izuzetna svojstva, danas za nju znaju ┼íirom planete. Ovi stru─Źnjaci tvrde da su postigli zavidne rezultate u le─Źenju leukemije i drugih oblika raka, ali i drugih "neizle─Źivih" bolesti. Ju┼żnoameri─Źka biljka indijanskog naziva ima dve vrste, u narodu poznate kao Ipe roxo (tabebuia avellanedae) i Pau D Arco (Tabebuia altissima), prva ima privla─Źne ljubi─Źaste cvetova, a druga crvene. Obe su meso┼żderi i hrane se insektima. U njihovoj kori su nau─Źnici prona┼íli sastojke neverovatno otporne na gljivice i spore. Tahebo najvi┼íe koriste oboleli od raka i alergija. Pau D Arco osloba─Ĺa telo od toksina, daje mu vitalnost, osve┼żava psihu. Ubla┼żava depresivna stanja, nesanicu, patolo┼íke probleme, uspe┼íno le─Źi herpes. ─îaj se pravi od unutra┼ínje kore drveta, koja mo┼że biti samlevena ili iskidana na komadi─çe.

Za lak┼ía oboljenja, ─Źaj se pravi tako ┼íto se puna supena ka┼íika kore potopi u litar kipu─çe vode. Zatim se u ┼íolju od 2 dl sipa proce─Ĺen ─Źaj i pije po┼íto odstoji 5 do 10 minuta.

Kod te┼żih bolesti se u 2-3 litra hladne vode sipa 5 supenih ka┼íika kore i kuva do klju─Źanja. Kad provri, skloni se sa ringle, procedi i pije tokom dana u razli─Źitim koli─Źinama, zavisno od prirode bolesti.

Kod pojedinih osoba tahebo ─Źaj u po─Źetku mo┼że da izazove neprijatan ose─çaj. U tom slu─Źaju bi terapiju trebalo po─Źeti sa ┼íoljom ─Źaja dnevno, pa postepeno pove─çavati koli─Źinu, zavisno od toga koliko traju neprijatnosti.

Anemija
U po─Źetku terapije se pije 3-4 ┼íolje dnevno nezasla─Ĺenog ─Źaja. Kada do─Ĺe do pobolj┼íanja zdravstvenog stanja, smanjuje se na 2 ┼íolje dnevno.

Arterioskleroza
Terapija po─Źinje sa 3-4 ┼íolje ─Źaja dnevno, a ─Źim se stanje popravi, smanjuje se na jednu ┼íolju.

Astma
Pije se 4-5 ┼íolja ─Źaja dnevno. Da bi terapija bila uspe┼ínija, preporu─Źuju se kupke i inhalacija ovim ─Źajem i obavezno topli tahebo oblozi na grudi.

Kandida i druga gljivi─Źna oboljenja
Prvih dana se pije ┼íolja ─Źaja dnevno, kasnije se koli─Źina postepeno pove─çava do maksimalnih 5 ┼íolja. Protiv ekcema se pije litar ─Źaja dnevno nekoliko meseci i na problemati─Źna mesta stavljaju obloge od taloga kore nakon kuvanja.

Dijareja
Stari lekari su ostavili zapise da je za dete sa dijarejom, dovoljno pola ┼íolje tahebo ─Źaja dnevno. Dokazano je da kod jakih upala reguli┼íe varenje za nedelju dana, ako se dnevno pije litar ─Źaja.

─îir i gastritis
─îaj se pije nekoliko meseci, 3-4 ┼íolje na dan. Kod gastritisa se pije litar ─Źaja i izbegavaju za─Źinjena i te┼íka jela.

Dijabetes, grip, migrena
Kod dijabetesa se pije litar ─Źaja nekoliko meseci. Grip se le─Źi uz 4-5 ┼íolja ─Źaja dnevno uz tahebo kupke i inhalacije u trajanju od 15 do 20 minuta. Za migrenu se pije 3-4 ┼íolje ─Źaja dnevno ┼íto je du┼że mogu─çe, a potom se doza smanjuje na 2 ┼íolje tokom dana.

Opekotine
Pije se litar ─Źaja dnevno, a na bolna mesta stavljaju hladne tahebo obloge nekoliko puta tokom dana. Prilikom prvog stavljanja, obloga mo┼że da izazove jake bolove, ali oni ne traju dugo.
klfinansijeDatum: Petak, 17.06.2022, 18:56 | Poruka broj: # 2

Poruka: 420
Status:

Dobar tekst.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Tahebo biljka
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa