Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Kukuruz malo kalorija a zdrav
Kukuruz malo kalorija a zdrav
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:41 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1506
Status:


Kukuruz sadrži vlakna koja snižavaju povišen nivo holesterola i brinu se za dobru liniju, folnom kiselinom koja štiti krvni sistem, vitaminom B1 – važnim za dobar rad mozga, a preko ugljenih hidrata pruža nam preko potrebnu energiju. Američki naučnici otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći, pa je ova namirnica veoma zdrava čak i kad nije sveža. Ako mislite da kukuruz ima previše kalorija, pogrešili ste! Klip kukuruza ima prosečno od 80 do 100 kalorija. Sadrži nezasićene masnoće koje se smatraju dobrima i održavaju zdrav nivo holesterola u krvi, smiruju upale i čuvaju zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz odličan zaštitnik srca zbog velikih količina vitamina B, a tu su i drugi vitamini i minerali, na primer vitamin B5, folna kiselina, beta karoten, vitamina C, fosfor, kalcijum i magnezijum, kao i antioksidanti, lutein i zeaksantin.

Iako mnogi smatraju da je kukuruz obična, dostupna namirnica, koja raste u polju, on je zapravo jedinstvena namirnica puna aktivnih spojeva koji se nazivaju fitonutrijentima za koje je dokazano da štite zdravlje organizma antioksidativnim vrednostima.

Kukuruz je pun vlakana koja su velika blagodat za probavu. Osim što će vam pomoći da održite lepu liniju, vlakna sprečavaju zatvor, pojavu hemeroida, pa navodno smanjuju i rizik od nastanka raka creva. Nedavna istraživanja pokazuju kako kukuruz pomaže razvoju dobrih bakterija u debelom crevu. Kukuruz je dobar i za želudačne probleme, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 23.05.2022, 20:24 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Kukuruz mi je među favoritima, jedan od omiljenih.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Kukuruz malo kalorija a zdrav
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa