Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Clanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Bajkalska kapica - Scutellaria baicalensis
Bajkalska kapica - Scutellaria baicalensis
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:52 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Naučnici britanskog Centra "Džon Ines“ našli su biljni lek za sve bolesti. Oni su otkrili da biljka bajkalska kapica (Scutellaria baicalensis), koja se koristi u kineskoj medicini, proizvodi supstancu koja navodno zaustavlja širenje bolesti pluća i raka. Prema podacima britanskih istraživača, u korenu bajkalske kapice nalazi se organska supstanca pod nazivom flavoni, koja ne samo da ima antivirusno dejstvo, već i omogućava da se ubiju maligne ćelije. Biolozi su izveli eksperimente na životinjama i ustanovili da flavoni zaustavlja širenje raka. Prema rečima saradnika Centra „Džon Ines“, temeljno proučavanje procesa sinteze flavona omogućiće da se dobiju korisne supstance u količini koja je dovoljna za proizvodnju revolucionarnih savremenih lekova. Jedna od 50 najlekovitijih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, bajkalska kapica (scutellaria baicalensis) važi za prirodni adaptogen, a proizvodi načinjeni od njenog korena imaju mnoga lekovita svojstava: antibakterijsko, antialergijsko, antidijaroično, antioksidativno. Poreklom je iz Irkutske regije na Bajkalu, a danas raste i na Dalekom istoku, u Mongoliji, na Tibetu, uglavnom na kamenitom, teško dostupnom tlu.
Poklonici alternativne medicine često ukrštaju stavove koje je glavno svojstvo ove biljke: da umiruje ili da – reguliše krvni pritisak. Naime, kapica, kako je popularno još zovu, širi krvne sudove, usporava rad srca, umiruje glavobolju, “tera” nesanicu. Kod visokog pritiska ima preventivno delovanje već na prvu pojavu napada, što inhibira aktivnost nervnog sistema.

Infuza od korena
Jednu kašiku iseckanog korena bajkalske kapice preliti čašom proključale vode. Ostaviti da odstoji nekoliko sati (po mogućnosti u termosu ili u nekoj zatvorenoj posudi koja čuva toplotu), procediti i uzeti po kašiku četiri do pet puta dnevno pre jela. Čaj jača ceo organizam.

Tinktura
Ova tinktura priprema se maceracijom – ekstrakcijom biljke bajkalske kapice na 70 procenata alkohola u odnosu 1:5. Povremeno protresti posudu. Dobija se crvenkasto – smeđa tečnost gorkog ukusa, a uzima se 20 do 30 kapi dva do tri puta dnevno, razređeno s vodom.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Bajkalska kapica - Scutellaria baicalensis
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa