Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Crvena ribizla
Crvena ribizla
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:02 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


U istoriji je zabeleženo da su još u 11. veku crvenu ribizlu koristili kao dragoceni ukras samostanskih dvorišta i gradskih vrtova, ali i kao cenjenu namirnicu od koje su se pripremala jela i prirodni lekovi. I danas je poznata po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima koje ne bi trebalo zanemariti. Crvena ribizla sadrži proteine, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe astme. Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara. Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa je preporučljiv i kod osteoporoze.

Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka i želea, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Ako se konzumira samo nekoliko dana zaredom, problem zatvora nestaje. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu. Blago delovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog creva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede pre obroka, pomaže boljoj probavi. Crvena ribizla poznati je diuretik jer podstiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za obolele od gihta ili reumatskih bolesti.

Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Semenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema.

Izgnječene bobice u spoljašnjoj primeni koriste se za obloge kod povreda, posekotina i opekotina.
Dobrobiti ribizli

Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle su snažniji imunitet, manji rizik od raka creva, prevencija srčanih bolesti, niži krvni pritisak, zdravije kosti, kvalitetnija probava i čista koža.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 02.05.2022, 20:13 | Poruka broj: # 2

Poruka: 344
Status:

Dobra, ukusna i zdrava. Za preporuku.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Crvena ribizla
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa