A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Antitumorska biljka - Bajkalska kapica - Scutellaria baicale
Antitumorska biljka - Bajkalska kapica - Scutellaria baicale
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:24 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Scutellaria baicalensis je biljka koja se hiljadama godina koristi u Kineskoj medicini. Ta biljka se nalazi na oficijelnoj listi Kineske farmakopeje, a najce┼íce se koristi za bolesti respiratornog i gastrointestinalnog trakta. Dokazano je da djeluje antiupalno, antiviralno, antitumorski, antiproliferativno i antibekterijelno. Prema podacima britanskih istra┼żivaca, u korenu bajkalske kapice nalazi se organska supstanca pod nazivom flavoni, koja ima antivirusno dejstvo, i omoguc┬┤ava da se ubiju maligne c┬┤elije. Biolozi su izveli eksperimente na ┼żivotinjama i ustanovili da flavoni zaustavlja ┼íirenje raka. Jedna od 50 najlekovitijih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, bajkalska kapica va┼żi za prirodni adaptogen, a proizvodi nacinjeni od njenog korena imaju mnoga lekovita svojstava: antibakterijsko, antialergijsko, antidijaroicno, antioksidativno. Poreklom je iz Irkutske regije na Bajkalu, a danas raste i na Dalekom istoku, u Mongoliji, na Tibetu, uglavnom na kamenitom, te┼íko dostupnom tlu. Poklonici alternativne medicine cesto ukr┼ítaju stavove koje je glavno svojstvo ove biljke: da umiruje ili da ÔÇô reguli┼íe krvni pritisak. Naime, kapica, kako je popularno jo┼í zovu, ┼íiri krvne sudove, usporava rad srca, umiruje glavobolju, tera nesanicu. Kod visokog pritiska ima preventivno delovanje vec na prvu pojavu napada, ┼íto inhibira aktivnost nervnog sistema.

Infuza od korena
Jednu ka┼íiku iseckanog korena bajkalske kapice preliti ─Źa┼íom proklju─Źale vode. Ostaviti da odstoji nekoliko sati (po mogu─çnosti u termosu ili u nekoj zatvorenoj posudi koja ─Źuva toplotu), procediti i uzeti po ka┼íiku ─Źetiri do pet puta dnevno pre jela. ─îaj ja─Źa ceo organizam.

Tinktura
Ova tinktura priprema se maceracijom ÔÇô ekstrakcijom biljke bajkalske kapice na 70 procenata alkohola u odnosu 1:5. Povremeno protresti posudu. Dobija se crvenkasto ÔÇô sme─Ĺa te─Źnost gorkog ukusa, a uzima se 20 do 30 kapi dva do tri puta dnevno, razre─Ĺeno s vodom.
klfinansijeDatum: ─îetvrtak, 07.04.2022, 19:35 | Poruka broj: # 2

Poruka: 500
Status:

Ovo mi je novo, izgleda zanimljivo.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Antitumorska biljka - Bajkalska kapica - Scutellaria baicale
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa