Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Clanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Špargla
Špargla
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:29 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Špargla je povrće bogato flavonoidima i saponinima koje čuvaju srce i krvne sudove. Uz to sadrže glutation koji se smatra jednim od najjačih sredstava za izbacivanje toksina iz organizma. Špargla je samonikla biljka iz porodice ljiljana koja se na području Mediterana jede već zadnjih 2.000 godina. Jestiv je tek njeni manji deo, zato je važno pri čišćenju šparoga ukloniti zadebljale, drvenaste delove pri dnu, a za pripremu jela iskoristiti tek mekane vrhove. Otkrijte kakav je sastav špargle, i zašto ih je poželjno što češće koristiti u prolećnim kulinarskim igrama. Špargla je bogata hranljivim materijama. Sadrži vitamine, minerala i značajnu količinu prehrambenih vlakana. U stotinu grama šparoga nalazi se samo 20 kalorija, pa je reč o niskokaloričnoj namirnici koja se posebno preporučuje bolesnicima, ili osobama na striktnom režimu ishrane. Ovo povrće ima flavonoide i saponine sa snažnim antiupalnim svojstvima koje čuvaju srce i krvne sudove. Flavonoidi u šparglama smanjuju loše nivoa holesterola i krvni pritisak te tako preventivno deluju na zdravlje celog kardiovaskularnog sistema.

Mleko i mlečni proizvodi nisu jedini zaštitnici zdravih i jakih kostiju. Naprotiv, špargle su odličan izvor vitamina K koji je važan za sintezu proteina osteokalcin koji jača kosti. Ovaj vitamin sprečava kalcifikaciju tkiva koja može dovesti do raznih bolesti uključujući i aterosklerozu.

Prehrambena vlakna u šparglama podstiču probavu, a zdravlju digestivnog sistema doprinosi i tvar inulin. Njime se hrane dobre bakterije u želucu, koje poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija, te smanjuju opasnost od dobijanja alergija ili raka creva.

Špargle obiluje antioksidantom glutationom, koji je važan je celokupno zdravlje organizma. On snaži organizam, učestvuje u sintezi proteina i rastu ćelija, te predstavlja jedno od najjačih sredstva za izbacivanje toksina iz tela.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Špargla
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa