Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Clanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Komorač za zdravlje
Komorač za zdravlje
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:38 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Izgledom podseća na mirođiju, ali stabljika komorača ili morača je viša i razgranatija. Komorač je izuzetno lekovit, aromatičan, ukusan začin, medonosan, hranljiv. Sadrži brojne korisne sastojke, a posebno etarsko ulje koje mu daje specifičan miris i aromu. Zato ga obožavaju i pčele. Jelo sa njim dobija specifičnu aromu, lakše se vari i sprečava nadimanje, pa se preporučuje u kombinaciji sa pasuljem, kupusom i sličnim namirnicama. Komorač je dobar izvor vitamina C, koji je takođe snažan antioksidans i ima sposobnost neutralizacije štetnog delovanja slobodnih radikala u vodenim rastvorima u telu, koji mogu uzrokovati bol u zglobovima i da rezultira i osteoartritisom i reumatoidnim artritisom. Odličan je izvor dijetetskih vlakana koja pomažu u pravilnoj funkciji creva, i na taj način učestvuje u sprečavanju razvoja raka debelog creva. Vlaknaste materije vežu na sebe otrovne i masne materije u crevima, odstranjujući tako otrove iz tela, te smanjujući nivo nepotrebne masnoće u krvi. Dijetetska vlakna održavaju zdravlje srca jer vežu žučne soli u debelom crevu i izlučuju ih iz tela. Vlakna povećavaju osetljivost organizma na insulin i tako sprečavaju razvoja dijabetesa tipa 2. Imaju visoki kapacitet vezanja vode, bubre i usporavaju probavu, što daje osećaj sitosti. Iz tog se razloga hrana bogata dijetetskim vlaknima se preporučuje za vreme držanja redukcionih dijeta.

Komorač je izvrstan izvor kalijuma, koji pomaže kod snižavanja visokog krvnog pritiska, jednog od rizičnih faktora koji mogu uticati na srčani ili moždani udar. Semenke i koren komorača sastavni su delovi čajeva za čišćenje organizma, što se pripisuje eteričnom ulju koje suzbija nadutost, smiruje grčeve želuca i creva i deluje protiv vrenja.
Upotreba eteričnog ulja komorača

Od semenki komorača dobija se eterično ulje, a iz plodova se pravi lekoviti čaj za želudac i creva, koji uz to deluje i lagano umirujuće, pa je idealan za decu. Idealan je za osobe s prekomernom težinom. Komorač veže na sebe masti u crevima, tako se puno manje molekula triglicerida (molekule masti) može “ugnezditi” u masnim naslagama na stomaku, bokovima, stražnjici i bedrima. Osim toga, komorač odstranjuje "mokru mast" na stomaku koju većina debelih pogrešno smatra naslagama masti, dok se u stvari radi o prilično velikim nakupinama vode i sala oko pupka (celulit).

Čisto eterično ulje dobija se destilacijom iz semenki, a preporučuje se uzimanje sa šećerom ili u vodi, za lečenje bolova u grlu i promuklosti. Takođe se preporučuje i za spoljnu upotrebu kao sastavni deo antireumatskih sredstava za masažu. Komorač pojačava rad ćelija, jača imunitet, zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, pospešuje izlučivanje mleka kod dojillja, utiče na nervni sistem i dobro raspoloženje, odstranjuje sluz kod kašlja, deluje lagano smirujuće i opuštajuće. Zbog visokog sadržaja beta-karotena, može se preventivno koristiti kao delotvorno sredstvo protiv raka. Osobe koje su sklone prolivu ne bi trebalo da ga koriste više od dva puta nedeljno.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Komorač za zdravlje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa