Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Limun trava - Cymbopogon citratus
Limun trava - Cymbopogon citratus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:40 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1506
Status:


Limun trava je viÅ”egodiÅ”nja suptropska i tropska biljka, a njeno blagotvorno dejstvo poznato je od davnina. Posebno je zastupljena u tradicionalnoj medicini Indonezije, Malezije i Indije, a zbog začinskih i lekovitih svojstava gaji se svuda u svetu. Kod nas joÅ” nije odomaćena. Ima izgled trave sa aromom limuna. Pomalo opor ukus daje posebnu notu pikantnim jelima, izvrstan je začin supama, čorbama, specijalitetima od piletine, ribe i morskih plodova. Po ukusu se savrÅ”eno slaže sa čilijem i belim lukom, obavezan je sastojak karija. Čisti se kao mladi luk, najčeŔće se koristi donji, deblji deo - lukovica. Jelo dobija egzotičnu aromu i kada mu se dodaju duguljasti listovi ove biljke. Koristi se sveža, osuÅ”ena, dok se kao prah najčeŔće dodaje čajevima. Osim toga, sjajan je dodatak i desertima, koktelima i bezalkoholnim pićima. Dodaje se drugim čajevima, poboljÅ”ava im miris, ukus i lekovito dejstvo.

Citrusna aroma potiče od esencijalnog ulja, koje ova biljka poseduje u velikoj količini. Deluje protivupalno i blago sedativno, snižava i krvni pritisak. Zbog antiseptičkog i antibakterijskog svojstva, primenjuje se i lokalno, utrljava se na problematičan deo tela. Pokazalo se izvanrednim u lečenju sportskih povreda, modrica i istegnuća. Pored toga efikasno listi masnu kožu, a u aromaterapiji ima relaksirajuće sredstvo. Primenjuje se i kod nege kože sa proÅ”irenim porama i jakim naslagama celulita.

Sa eteričnim uljem limun trave ne bi trebalo preterivati, jer može da izazove alergijske reakcije na koži, pa se ni ono, kao ni ostali delovi biljke, ne preporučuje deci mlađoj od Å”est godina, trudnicama i dojiljama.

Travari je koriste i za lečenje depresivnih stanja, nervoze, poremećaja organa za varenje. Utiče blagotvorno na opÅ”te zdravlje organizma, a istraživanja pokazuju da pomaže i u borbi sa različitim oblicima tumora. Osobama na hemioterapiji narodni lekari preporučuju da piju 1,5 l soka u danima kada primaju terapiju, jer čuva imunitet. Pravi se tako Å”to se u vrelu vodu doda malo usitnjene limun trave (cela stabljika), sačeka da se ohladi, procedi i pije.

Osim toga, ako ovu biljku gajite u saksiji u kući, nećete imati problema sa insektima, naročito sa komarcima.
klfinansijeDatum: Petak, 11.03.2022, 21:37 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Bilo bi dobro da ima i kod nas.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Limun trava - Cymbopogon citratus
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa