Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Clanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Mančinelsko drvo - Hippomane mancinella
Mančinelsko drvo - Hippomane mancinella
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:47 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1507
Status:


Iako se moži naći na mnogim plažama, mančinelsko drvo ili "drvo smrti" kako su ga nazvali španski konkistadori, toliko je otrovno da i od samog dodira nastaju opekotine. Mančinelsko drvo je domaće za Karibe, Bahame, Floridu, Meksički zaliv i djelove Južne Amerike. Najotrovniji deo drveta je plod, koji ukoliko se konzumira izaziva ozbiljno povraćanje, dijareju i napade koji mogu rezultirati smrću. Nikola Strikland, radiolog iz SAD, jednom je pomešao plod mančinelskog drveta sa jabukom. On i prijateljica su uzeli samo griz otrovnog ploda, a ljutina koju su odmah osetili kroz par momenata pretvorila se u gušenje. Istovremeno, osećali su sve jači bol u grlu, kako je otrov prodirao u pljuvačne žlezde. Strikland i njegova prijateljica su preživeli pukom srećom, jedino zahvaljujući tome što su uneli tako malu količinu "smrtonosne jabuke".

Plod mančinelskog drveta sadrži brojne toksine, ali najteže posledice ostavlja organsko jedinjenje forbol koje se nalazi u svim delovima drveta, od korena, preko kore, krošnje, pa sve do lišća i ploda.

Postoje priče o karipskim plemenima koji su ovo drvo koristili kao svojevrsnu "prirodnu spravu za mučenje". Zarobljenike su navodno vezivali za drvo i čekali da padne kiša i spere sa kore otrov koji izaziva teške opekotine.

Kada se ovo drvo pojavi na popularnim plažama, ekipa koja dolazi da ga ukloni, posao obavlja pod punom zapštitnom opremom. Paljenje drveta ne dolazi u obzir jer dim koji nastaje sagorevanjem toksina izaziva ozbiljne iritacije i privremeno slepilo.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Mančinelsko drvo - Hippomane mancinella
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa

                                       
Radio DJ Sultan M