Ažurirane teme  ·  Nove poruke  ·  Clanovi  ·  Pravila foruma  ·  Traži  ·  RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Suručica - Filipendula ulmaria
Suručica - Filipendula ulmaria
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 12:42 | Poruka broj: # 1
Grupa: Super Član

Poruka: 1168
Status:Suručica, medunika ili konačara (Filipendula ulmaria) je biljka s dugovečnim korenom, iz kog izbija jednogodišnje stablo od 0,6 do 1 metra visine. Stablo ima crvenkastu boju i nema malja. Listovi su veliki, perasto isečeni na više pari nejednakih liski, od kojih ona što je na kraju ima tri dela od kojih je najveći srednji. Svi su zupčasti, okruglo-lancetasti. Cvetovi su mali, boje žućkastobele, sladunjava mirisa, mnogobrojni, kao kita na vrhu stabljike.obično raste pored reka i potoka na zemljištu koje zadržava vodu. Njeni listovi podsećaju donekle na paprat, a cvetovi su sitni, beli i skupljeni u cvast na vrhu stabljike. Suručica sadrži salicilna jedinjenja koja se u organima za varenje pretvaraju u salicilnu kiselinu, jedinjenje zahvaljujući kome suručica smiruje upale i ublažava bol. Kompanija Bajer je salicilna jedinjenja zaštitila pod komercijalnim imenom aspirin. Suručica se baš kao i ovaj čuveni lek upotrebljava kod povišene telesne temperature, reumatizma, artritisa, upale mišića. Takođe, suručica je pokazale dobre rezultate u lečenju glavobolje, zubobolje i bola u zglobovima. Pored salicilata, suručica sadrži i tanine i flavonoide koji umiruju mišićne grčeve i rešavaju probleme sa digestivnim traktom. Ukrajinski naučnici potvrdili su blagotvorno delovanje Suručice na čir na želucu. Ova biljka deluje i antiseptično posebno kod infekcija urinarnog trakta. Preporučuje se i u kurama mršavljenja, posebno za one osobe koje su sklone nagomilavanju tečnosti. Suručica podstiče znojenje pa se preporučuje kod povišene temperature, gripa i prehlada. Dok lipa i zova izazivaju znojenje samo kod bolesnih osoba (koje pate od neke vrste virusne ili bakterijske infekcije) suručica pomaže svima da se preznoje i osećaju bolje.

U etarskom ulju ove biljke ima i vanilina koji čaju daje prijatan miris. U srednjem veku suručica se dodavala u pivo i vino radi ukusa. Suručicu ne treba da uzimaju osobe koje su alergične na aspirin ili oni koji pate od astme.

Čajna mešavina protiv reumatizma:
Suručica (Filipendula ulmaria) 100g
Divlja dan i noć (Viola tricolor) 100g
Rastavić (Equisetum arvense) 100g
Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljaima.

Čajna mešavina protiv glavobolje:
Suručica (Filipendula ulmaria) 100g
Matičnjak (Melissa officinalis) 100g
Valerijana (Valeriana officinalis) 50g
Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima. Ova mešavina posebno pomaže kod glavobolja izazvanih nervnom napetošću.

Čajna mešavina za mršavljenje:
Suručica (Filipendula ulmaria) 100g
Anis (Pimpinela anisum) 100g
Laneno seme (Linni semen) 100g
Krušina (Rhamnus frangula) 100g
Sve biljke pomešati. 4 supene kašike smeše preliti litrom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti nezaslađeno u toku dana u manjim gutljaima. Čaj se pije mesec dana, pa se pravi pauza 10 dana. Nakon toga ceo proces se još jednom ponovi.

Čajna mešavina protiv gripa i povišene temperature:
Suručica (Filipendula ulmaria) 50g
Zova (Sambucus nigra) 50g
Kleka (Juniperus communis) 50g
Matičnjak (Melissa officinalis) 50g
Sve biljke pomešati. Dve supene kašike smeše preliti sa 300ml ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti popiti što toplije, po želji zaslađeno medom. Piti tri šolje na dan.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Suručica - Filipendula ulmaria
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa