Ažurirane teme  ·  Nove poruke  ·  Clanovi  ·  Pravila foruma  ·  Traži  ·  RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Šargarepa
Šargarepa
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 12:54 | Poruka broj: # 1
Grupa: Super Član

Poruka: 1168
Status:Šargarepa je izuzetno zdravo povrce, u sirovom stanju ukusna grickalica, a u zavisnosti od toga kako se priprema (kuva, pece u rerni ili na grilu, melje, renda...) jede se kao predjelo, salata, glavno jelo, cak i poslastica. Koren joj je slatkasto hrskav i danas postoji više od 100 sorti ovog povrca u crvenoj, žutoj ili ljubicastoj boji. Uzimanjem vitamina beta karotena, kao dodatak ishrani tokom nekoliko godina, može da se zaštite neke moždane funkcije kao što su pamcenje i ucenje, ciji gubitak dovodi do Alchajmerove bolest, saopštili su naucnici. U rezultatima istraživanja objavljenim u SAD, strucnjaci navodi da su otkrili da se kognitivne sposobnosti mogu ocuvati ako se redovno uzima beta karoten najmanje deset godina. Naucnici iz Bostona koji su sproveli studiju, rekli su da beta karoten može da „bude znacajno oružje” u sprecavanju pojave gubitka pamcenja, što kasnije dovodi do Alchajmerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije. Beta karoten je antioksidans - supstanca koja sprecava uništavanje nekih molekula u telu i pretvara hranu u energiju. Neki eksperti smatraju da antioksidansi smanjuju opasnost od dobijanja raka i srcanih oboljenja.

Beta karoten je vitamin antioksidans. Mislili smo da ce pomoci mozgu jer se zna da oksidativi mogu da ugroze funkcije mozga i kasnije da uticu na gubitak pamcenja”, navodi se u studiji. Ova supstanca nalazi se prvenstveno u šargarepi, slatkom krompiru, spanacu, dinjama, repi, timijanu, zelenoj salati i mangu. Strucnjaci preporucuju da se ove namirnice konzumiraju sa nekim oblikom masnoce u malim kolicinama, pošto se karoteni rastvaraju u masti.

Za podizanje tonusa i jacanje potencije odlican je sok od šargarepe sa pravim, prirodnim pcelinjim medom. Ovaj eliksir se uvek pravi neposredno pred upotrebu, u razmeri 1:1, a uzima se po dve supene kašike cetiri puta na dan. Uprkos potvrdenoj lekovitosti šargarepe, njena preterana upotreba nije preporucljiva. Opisani su cak i slucajevi trovanja prevelikim dozama koje su pacijenti sami sebi prepisali (na primer, nekoliko litara soka na dan). Treba, takode, biti vrlo obazriv sa primenom šargarepe kod akutne faze cira na želucu i kod enterita.

Od osnovnih hranljivih sastojaka mrkva sadrži najviše ugljenih hidrata (8-9 odsto) od kojih i potice njena velika energetska vrednost: 100 grama mrkve ima 176 kJ ili 42 kcal. Uz to, bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom itd., kao i pektinima (oko 11 mg%) i etericnim uljima, pa se osobito preporucuje deci jer podstice telesni razvoj, jaca kosti i povecava otpornost prema infekcijama, mladima, rekonvalescentima, trudnicama i starijim osobama.

Njena najveca prednost nad drugim povrcem je u tome što je kuvana ili pirjana lako probavljiva pa je mogu uzimati osobe s poremecenim varenjem, katarom želuca i creva, cirom na želucu, a povecava i broj crvenih krvnih zrnaca. Sirovu mrkvu bi trebalo uzimati samo u obliku soka, jer je on lakše probavljiv, u hranljivi i lekoviti sastojci u njemu još jace koncentrisani.

Sok od mrkve otklanja višak kiseline u želucu.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Šargarepa
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa