Ažurirane teme  ·  Nove poruke  ·  Clanovi  ·  Pravila foruma  ·  Traži  ·  RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Čili paprike
Čili paprike
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:27 | Poruka broj: # 1
Grupa: Super Član

Poruka: 1168
Status:Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svojem ljutom okusu koji je neizostavan deo mnogih jela i umaka. Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Čim više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač. Većina ljudi ipak voli umereno ljuti ukus koji poboljšava ukus hrane i stimuliše probavu. I nije samo to - čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta. Deluju antiupalno, zahvaljujući kapsaicinu, čili ima protivupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redovni unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa . Sprečavaju bol, najnovija istraživanja potvrđuju da čili efikasno smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom...Podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema, pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primenjuju čili imaju puno manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze...Poboljšavaju varenje, prema ajurvedi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava varenje. Hrana koja se dobro vari daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne vari dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.

"Hrane" naš imunitet, jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

Sprečavaju rak prostate, istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje kao pravi "ubica" ćelija raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast ćelija raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno.

Podstiču mršavljenje, ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

Sprečavaju čir na želucu, dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želučanih sokova.

Pomažu kod dijabetesa tipa 2, redovni unos čilija može sprečiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovni unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

Ljutina paprike zavisi od njene vrste. Međutim, čak u granicama jedne vrste ljutina se može razlikovati od papričice do papričice.

Ljutina paprike se meri prema posebnoj skali, pri čemu se koriste SCOVILL jedinice:

slatka paprika = 0 jedinica
pepperoncini = 100-500 jedinica
pasilla = 1000-1500 jedinica
rocotillo = 1500-2500 jedinica
jalapeno = 2500-5000 jedinica
vak = 5.000-10.000 jedinica
vserrano = 10.000-23.000 jedinica
Kajenska paprika, tabasko, guntur čili - 30.000-50.000 jedinica
crvena savina habanera = 360.000-500.000 jedinica
naga viper, infiniti čili - 855,000-1.500.000 jedinica

Tabasco sos koji je na visokoj ceni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica.

Generalno, čim je papričica (ili sos) ljuća, tim je bolja jer više lekovitog sastojka - kapsaicina - sadrži.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Čili paprike
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa