Ažurirane teme  ·  Nove poruke  ·  Clanovi  ·  Pravila foruma  ·  Traži  ·  RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gorki list, pelin, spas za ženske probleme
Gorki list, pelin, spas za ženske probleme
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:49 | Poruka broj: # 1
Grupa: Super Član

Poruka: 1505
Status:Pelin je u našem jeziku sinonim za gorčinu, a upravo ta gorčina u kombinaciji sa mnogim drugim lekovitim svojstvima svrstava pelin među najlekovitije biljke. Pelin je ime dobio po grčkoj boginji Artemidi, jer se verovalo da je ona upravo sa njim olakšavala ženama porođajne muke, a stari Grci su ga veoma poštovali, toliko da su olimpijskim pobednicima davali da piju vino u koje je bio potopljen pelin. Bio im je simbol zdravlja i vitalnosti. Rimljani su ga stavljali u sandale, jer su verovali da on održava stopala negovanima. Još od davnih vremena poznat je kao pomoć kod ženskih problema tako da se i danas preporučuje kod bolnih, ali ne i obilnih menstruacija, jer pojačava krvarenje. Pored toga što ublažava bolove pelin pomaže i kod neredovnih menstruacija i simptoma menopauze....Gorke supstance pelina pospešuju apetit i pomažu ljudima, koji pate od gastritisa i manjka želučane kiseline, ali se ne preporučuje kod ljudi koji imaju čir.....Veoma je efikasan kod trovanja hranom, crevnih parazita, uspešno pomaže pri regeneraciji jetre.

Interesantno je da pomoću ovog gorkog lista možete vašeg kućnog ljubimca spasiti od buva tako što ćete svež list pelina zdrobiti među prstima i preliti sa zagrejanim jabukovim sirćetom. Kad se ohladi, tečnost razblažite sa vodom i poprskajte kućnog ljubimca.

Ne preporučuje se trudnicama, jer može da izazove kontrakcije kao ni dojiljama i ljudima koji su skloni unutrašnjim krvarenjima.

Za probleme sa neredovnim menstruacijama napravite mešavinu od 100 g pelina, 100 g žalfije i 100 g peršuna. Četiri kašike ove mešavine prelijte sa pola litra vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Pijte čaj sedam dana pre nego što bi trebalo da dobijete menstruaciju i prestanite kad je dobijete.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gorki list, pelin, spas za ženske probleme
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa